Çiçek Şehri

Papatya

Papatya:

Asteraceae familyasında yer alır. Matricaria recutita adı verilen Alman Papatyası ticari olarak tarımı yapılan türüdür. Kurutulmuş türü çay olarak, yaş halinde ise yağı alınarak, ilaç ve kozmetik alanlarında kullanılır.

Papatya Yetiştiriciliği:

Papatya İklim İsteği:

Papatyalar her iklim ve koşulda yetişme özelliğine sahiptir. -10 ile -15 dereceye kadar dayanabilir. Yağ oranın fazla olabilmesi için sıcak ortama ve güneşe ihtiyaç duyarlar. 15 ile 25 derece sıcaklık arasında büyürler.

Papatya Toprak Hazırlığı:

Ticari olarak yetişen Alman Papatyasından örnek verecek olursak; geçirgenliği yüksek toprakları severler. Kum oranı yüksek ve PH sı ortalama 7 olan topraklarda en iyi verim elde edilir. PH oranı daha yüksek olan yerlerde su ihtiyacı fazla olmaktadır.

Papatya Gübreleme:

Ekimden önce toprağa karıştıralacak organik gübreler ile daha iyi sonuçlar elde edilir. Kimyasal gübre kullanacak ise NPK gübresi yani 20-20-20 diye tabir edilen gübre kullanılmasında fayda vardır. Gübre uygulandıktan sonra sulama yapılmalıdır.

Papatya Ekimi:

Papatya tohumla ekilen bir bitkidir. Sonbahar ekim için uygun zamandır. Pullukla sürülen toprağın yumuşaması önemlidir. Daha sonra toprak sulanır ve önerilen miktarda tohum ekimi yapılır. Toprağın üstü örtülür. Derine ekimde çıkış sağlanmaz. Toprak sürekli nemli olmak zorundadır. Papatya bitkisi 2 ile 3 hafta arasında filizlenmeye başlar. Daha sonra seyreltme yöntemi ile bitkiler arası 20 cm olacak şekilde boşluklar bırakılır.

Papatyada Sulama:

Papatya toplamda ortalama 4 ile 6 defa sulama yapılır. Bunun için yağış miktarı önemlidir. Yıllık ortalama yağış miktarı 550 ile 650 arasında kalıyorsa su ihtiyacı olmayabilir.

Papatyada Yabancı Ot Mücadelesi:

Her bitkide olduğu gibi papatyanında gelişimi için yabancı ot mücadelesi elzem bir hal almaktadır. Yabancı ot oranı fazla olan tarlalarda yağ oranı ve kalitesi düşmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yağ oranı için güneş ışığı önemli bir faktördür. Yabancı otlar bunu engellemektedir. Yabancı ot mücadelesi 6. haftadan sonra başlar. Elle mücadele yöntemi benimsense de biraz zahmetli ve işçilik maliyeti yüksektir. Dolayısı ile kimyasal mücadele tercih edilebilir.

Papatya Hasadı:

Hasat çoğu zaman elle yapılır. İşçilik maliyeti yüksektir. 15-20 gün arası sürmektedir. Çünkü bitki gelişimleri aynı zamanda olmamaktadır. Sıcak ve rüzgarlı günlerde hasat yapmaktan kaçınmalıyız. Çünkü içerisindeki uçucu yağ oranının bir kısmı bu zamanda kaybolmaktadır.

Papatyanın Faydaları:

İyi bir sakinleştiricidir.

İltihap giderici özelliği vardır.

Kasılmaları hafifletir ve bu sayede reflü yanmalarını, adet kasılmalarını azaltır.

Mide bulantısını ve  ekşimesini  azaltır.

Kaynatılıp soğutularak elde edilen suyu, cilt bakımında kullanılır.

Akne ve sivilceleri azaltır.

Yüz yıkamaa kullanılabilir.

Papatyanın suyu, saç bakımında da kullanılır. Saçların yumuşamasını, koyu renkli saçların açılmasını sağlar.

Uyku bozukluklarını giderir.

Anti romatizmal etkisi vardır.

Diş eti hastalıklarında kullanılır.

Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Ağız yaraları ve diş apselerinde, gargara suyu olarak kullanılabilir.

Alıntdır.

Papatya Resimleri:

Eski ciceksehri.com sitesinden kalma resimlerinden bazılarını sizlerle paylaşıyorum.

Exit mobile version